joi, 1 martie 2012

SIMPLUL MARTISOR

Fiind 1 MARTIE,nu am putut sa nu remarc aglomeratia de la tonetele cu tot felul de martisoare,plusuri,felicitari!Astfel m-am amintit cu cata nerabdare asteptam aceasta zi atunci cand eram in scoala generala!Fiecare recreatie nu era suficienta sa ne impartim martisoare,si cu mandrie le purtam in piept!!
Dar de unde aceasta traditie??
Si ce se face de 1 Martie? E o traditie la noi la romani ca de 1 Martie, in general baietii sa dea martisoare la fete. Martisorul poate fi orice obiect decorativ, mai mare sau mai mic, dar foarte important e sa aiba snurul rasucit alb cu rosu, si ciucurei la fiecare capat.
Fetele isi pun acest martisor in piept, si el va sta acolo pana cam de 10 martie, cam cum vrea fiecare cat de tarziu vrea sa il dea jos de pe hainuta.
De ce se da martisor? Tocmai pentru a vesti primavara, pentru a sarbatori primavara. E o ''vestire'' a primaverii.
Astazi,incarcati de griji,obositi de rutina cotidiana nu mai dam asa mare importanta acestei traditii si am transformat-o in ceva comercial,din pacate!!

Daca intrebi adolescentele majoritatea vor raspunde ca de martisor ele vor:inele,telefoane,iesiri in club,la restaurante.........dar unde a ramas simplul MARTISOR???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita!Astept parerile voastre despre postarile mele!!