vineri, 28 iunie 2013

Folosesc 515 chimicale pe zi

Tocmai am urmarit o emisiune la tv. Dr. Oz si  iata ce am aflat:


Un studiu recent realizat de cercetătorii companiei Biosen, din Marea Britanie arată că femeile folosesc, în medie, 13 produse cosmetice în fiecare zi, care conţin în medie peste 515 substanţe chimice. Acelaşi studiu cataloghează parfumurile că fiind cele mai pline de substanţe toxice, având de la 250 până la 400 de ingrediente. Şi lista continuă cu rujurile, loţiunea de corp şi mascara care au între 29 şi 33 de ingrediente.


Potrivit studiului, chimicalele care afectează sistemul endocrin - şi care se pot găsi jucării, parchetul din PVC, maşini, produse cosmetice şi de îngrijire personală sau cărţi de credit - reprezintă o reală ameninţare la adresa sănătăţii.


Iata de ce trebuie sa ne ferim:

1. Parabeni


Sunt extrem de controversaţi, numeroase studii legându-i de apariţia unor tipuri de cancer şi dezechilibre hormonale, după cum avertizează şi cunoscutul cercetător şi neurolog David Servan-Schreiber în cartea sa "Anticancer". Cum îi găseşti trecuţi pe lista cu ingrediente: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, benzylparaben.

2. Ftalaţi


Îi găseşti în instalaţiile sanitare, produsele electronice, cosmetice (inclusiv cele pentru copii), parfumuri şi jucării pentru copii. Efecte nocive pe care le au asupra organismului: dereglări hormonale, alergii, intoxicarea ficatului, infertilitatea şi anomalii genitale la bebeluşi. Cum îi găseşti trecuţi pe lista cu ingrediente: dietilhexilphtalate - DEHP şi toate care se termină în "phthalate".

3. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)


Se găseşte în majoritatea şampoanelor, spumantelor de baie şi a săpunurilor, dar şi în produsele de curăţat diverse suprafeţe. Are capacitatea de a pătrunde foarte uşor în piele şi împreună cu efectele nocive ale celorlalte chimicale pot să genereze substanţe cancerigene. Cum îl găseşti trecut pe lista cu ingrediente: sodium lauryl sulfate (SLS, SLES), sodium laurel or lauryl sulfate.

4. Uleiul mineral şi derivatele sale


Sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic care blochează porii şi inhibă funcţiile naturale ale pielii. Atenţie! Uleiurile pentru bebeluşi conţin 100% ulei mineral! Efecte nocive: îmbătrânesc pielea, sunt cancerigene şi pot să producă tulburări hormonale. Cum îl găseşti trecut pe lista cu ingrediente: mineral oil, paraffin, petrolatum, vaselina.

5. Parfumurile sintetice şi coloranţii


Provoacă alergii, sunt cancerigene şi afectează sistemul nervos, potrivit informaţiilor oferite de Cosmetic Data Base. Cum le găseşti trecute pe lista cu ingrediente:fragrance/parfum, FD&C sau D&C urmate de o culoare şi un număr.

6. Triclosan


Îl găseşti în săpunuri, şerveţele umede, pastă de dinţi şi apă de gură, creme auto-bronzante, farduri, deodorante, cremă de ras, detergenţi de vase. Au efecte nocive asupra funcţiilor tiroidei şi este suspectat de scăderea fertilităţii.

7. Dioxane


Prima referire despre posibilele efecte cancerigene a apărut în 1965 şi a fost confirmată în 1978 de National Cancer Institute. Se foloseşte în săpunuri, a creme de corp, geluri de duş. Cum îl găseşti trecut pe etichetă: toate ingredientele care conţin terminaţia "eth".


Cercetătorii consideră că există o legătură  între expunerea la chimicalele denumite ftalaţi şi infertilitate, precum şi creşterea numărului de boli la copii, printre care şi leucemia.


O altă substanţă chimică analizată este bisfenol A, care se găseşte în multe dintre produsele folosite zi de zi, cum ar fi ochelarii de soare sau conservele. În 2010, ţările UE au hotărât să interzică, din primăvara lui 2011, producţia, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conţin bisfenol A (BPA), un compus chimic 

9 reguli de baza


1. Este recomandat sa alegi produsele naturale care sa nu aiba o lista interminabila de ingrediente imposibil de descifrat; 


2. Limiteaza-te la ingrediente putine pentru a le evita pe cat posibil pe cele daunatoare;


3. Nu te baza pe faptul ca este precizat pe ambalajul produsului cuvinte de genul "100% natural", ci analizeaza cu atentie ingredientele din continut;


4. Nu uita sa verifici termenul de valabilitate;


5. Nu lua in seama doar faptul ca pe ambalaj exista precizarea "fara parabeni/fara parafine". 

Acest lucru este mai mult decat dezirabil, insa atentie si la celelalte ingrediente din continutul cremei;

6. Nu citi doar mesajele clare de pe ambalaj care sunt menite sa iti distraga atentia de la lucrurile care conteaza cu adevarat;


7. Citeste fata-verso tot ceea ce este precizat pe ambalajul produsului;


8. Nu te baza pe faptul ca produsul are specificat pe ambalaj "bio/organic", ci analizeaza singura lista a ingredientelor;


9. Incearca sa nu utilizezi o gramada de cosmetice in fiecare zi, limiteaza-te la cat mai putine si alege-le pe cele mai sigure.


Cum produsele bio nu sunt mereu la indemana oricui din cauza pretului mare, propun sa revenim la uleiurile esentiale,  si la produsele pe baza de plante si ingrediente naturale.

Bine, ca nici pe acestea  uneori mare baza nu se poate pune, caci unele contin chimicale , chiar daca sunt trecute drept bio, dar macar in cantitate mai mica.
Dar fata de produsele din  drogherii sau supermarketuri eu zic ca sunt mai ok.
Caci si cele mai  cunoscute branduri de cosmetice , chiar daca  ingredientele lor sunt controlate amanuntit si sunt sub nivelul de alerta, pe termen lung nu s-au facut suficiente studii referitoare la incidenta unor boli precum cancerul.

6 comentarii:

 1. E destul de greu Irina cand se contrazic intre ei care e bun si care e rau..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. e greu..dar decat chimicalele astea din comert..parca cele de la plafare sunt mai ok

   Ștergere
  2. Plafarele nu-s tot magazine?

   Produsele care se vand in plafare nu au in compozitie substante chimice?

   Ștergere
  3. Se contrazic intre ei pentru ca fiecare are interesul de a promova o anumita categorie de produse.

   Ștergere
  4. pai unele produse de la plafar sunt bio,fara chimicale

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita!Astept parerile voastre despre postarile mele!!