marți, 7 mai 2013

Uleiul de avocado-beneficii




Uleiul de avocado (Persea Americana)  este un ulei mono-saturat, a carui culoare este verde-masliniu, si are o textura densa si o aroma dulce, ca de nuca.

Reprezinta o sursa bogata de vitamina A si D si este usor absorbit de piele. De asemenea hidrateaza in profunzime, constituind astfel un ingredient de baza in produsele pentru ingrijirea pielii mature sau uscate.

Datorita minunatelor proprietati emoliente si de regenerare, uleiul de avocado este folosit adesea pentru tratarea unor probleme ale pielii precum psoriazisul sau eczema, deoarece calmeaza senzatia de mancarime sau uscaciune, calmeaza pielea deshidratata, afectata de factorii de mediu, de expunerea la soare si de schimbarle de clima.
Uleiul de avocado este bogat in sterolini (denumiti steroizi ai plantelor), substante laudate pentru efectul lor de atenuare a petelor produse de inaintarea in varsta sau de expunerea la soare, precum si a cicatricilor.

Intr-un studiu realizat de Technion (Israel Institute of Technology) , s-a descoperit ca uleiul de avocado mareste (in mod seminificativ si superior altor uleiuri vegetale) productia de colagen din piele, care dupa cum stim, scade in cantitate odata cu varsta, ducand la imbatranirea pielii si aparitia ridurilor. Asa ca nu ne mai mira faptul ca uleiul de avocado este folosit pentru a contracara efectele imbatranirii, direct aplicat pe piele sau inclus in produsele anti-ageing.

Ulei de avocado pentru par
Folosirea uleiului de avocado pentru ritualul de ingrijire a  parului  poate aduce multiple beneficii. Este unul dintre cele mai bune uleiuri care pot fi folosite pentru hranirea, dar mai ales pentru stimularea cresterea parului.
Acest ulei contine o cantitate mare de nutrienti necesari: proteine, vitamina A, D, E, B6, magneziu, cupru, fier, acid folic si amino-acizi, fiecare dintre acestea cu un rol esential in cresterea si hranirea firului de par. Pe langa aceste elemete continutul de lecitina care il face sa penetreze usor, precum si ecranul UV pe care il ofera, uleiul de avocado se dovedeste a fi numarul unu in industria de cosmetice cand vine vorba de produse pentru ingrijirea si tratarea parului.
Desi poate fi folosit in mod regulat pentru ingrijirea cotidiana, si pentru toate tipurile de par, el este in mod deosebit recomandat  pentru persoanele cu diverse probleme de  par si scalp: matreata , caderea parului,  par decolorat, tratat si vopsit chimic, precum si fir de par subtire, tern, lipsit de stralucire. Uleiul de avocado poate fi folosit ca atare, sau in combinatie cu alte uleiuri  recunoscute ca avand efecte benefice pentru par, ca de exemplu uleiul de masline sau uleiul de migdale. De asemenea, el poate fi inclus in produsele obisnuite de ingrijire: sampon, balsam, tratamente, masti.
Uleiul de avocado este un tratament simplu, natural, bogat in nutrienti si foarte eficient, lasand parul matasos si stralucitor,plin de vitalitate si cel mai important sanatos.
Uleiului de avocado folosit pentru par  reprezinta o modalitate eficienta si ieftina de a-ti ingriji podoaba capilara, fara a folosi produse cosmetice costisitoare, sau care contin o  multitudine de ingrediente chimice daunatoare, iar includerea sa in rutina de ingrijire va genera cu sigurinta  efecte uimitoare in timp!

Sfat practic: Iarna atunci cand va crapa mainile, si nimic nu ajuta, va recomandam ca dupa dusul de seara sa va masati mainile cu ulei de avocado si sa efectuati apoi un masaj viguros pana se absoarbe complet, sau chiar puteti sa puneti manusi de bumbacel si sa dormiti asa, dand voie uleiului sa intre in pielea afectata pana dimineata.
In continuare va vom prezenta diverse retete usor de realizat si la indemana oricui, care contin  uleiul de avocado si alte ingrediente usor de procurat, pentru a hrani, a reda stralucirea dar si pentru a trata aspectele problematice ale parului si scalpului.
Tratamente pentru par cu ulei de avocado

Uleiul de avocado este potrivit pentru toate persoanele si tipurile de par, dar este in special benefic pentru parul deteriorat, lipsit de stralucire, tratat chimic, uscat sau privat de nutrienti, cu fir subtire si care se rupe foarte usor sau persoanelor care sufera de matreata sau de caderea parului.
Pentru a folosi uleiul de avocado ca tratament de ingrijire sau pentru a stopa cadearea parului, puteti prepara acasa masca de par, sampon sau balsam, sau puteti folosi uleiul in stare pura, pentru a masa parul si/sau pielea capului.
Tratament cald cu ulei de avocado
1 lingura de ulei de avocado
1 lingura ulei de masline
Amestecati cele doua uleiuri si incalziti-le usor. Masati parul si scalpul cu amestecul cald, cu miscari circulare, aproximativ 15 minute. In felul acesta uleiul penetreaza mai usor si se imbunatateste circulatia sanvina la nivelul scalpului.De asemenea si mainile dumnevoastra vor beneficia de miscare si dezmortirea articulatiilor prin masajul realizat, deci reteta aceasta e cu dublu efect.
Inmuiati un prosop in apa fierbinte 1-2 minute, stoarceti bine si infasurati in jurul capului. Dupa 20 minute samponati si clatiti.
Tratament hidratant cu ulei de avocado
Inainte de spalare, masati 2 linguri de ulei de avocado pe par si scalp, cu miscari circulare. Lasati 5 minute sa actioneze si spalati ca de obicei. Puteti face asta la fiecare spalare, chiar si zilnic daca av permite timpul!
Sampon cu ulei de avocado
1 lingura ulei de avocado
1 lingura ulei de cocos sau de masline
200 ml de sampon natural sau bio, sau  baza neutra de sampon sau sapun lichid
Amestecati toate ingredientele intr-un recipient si lasati 2 zile pentru a permite ingredientelor sa se combine.
 Balsam de par cu ulei de avocado varianta I

1 lingura de ulei de avocado
½ pahar de bere
Amestecati cele 2 ingrediente si aplicati pe parul ud, dupa samponare. Lasti 5 minute si clatiti cu apa calduta.
Balsam de par cu ulei de avocado varianta II
Adaugati o lingurita de ulei de avocado in balsamul de par pe care obisnuiti sa ilfolositi ( de preferinta bio). Lasati sa actioneze 3 minute si clatiti. Puteti sa il utilizati la fiecare spalare!
Masca de par cu ulei de avocado
1 lingura ulei de avocado
1 lingura ulei de masline
½ lingura miere
1 albus de ou
Blenduiti aceste ingredientele intr-un bol si aplicati pe parul curat si ud pe toata lungimea firului de par. Lasati pentru 10 minute sa actioneze iar apoi clatiti bine cu apa calduta.
Tratament pentru par deteriorat cu ulei de avocado
Amestecati o lingura de ulei de avocado, 1 lingura ulei de masline, 1 albus de ou si 1 picaturia uleiesential de geraniusi masati parul si pielea capului . Dupa 10 minute puteti sa clatiti si samponati parul.


sursa 

Daca vrei sa incerci uleiul de avocado, tine minte ca acesta se rancezeste destul de repede. Cumpara cantitati mici si pastreaza uleiul in frigider.  

Alte uleiuri potrivite pentru parul meu gras:


Uleiul de lavanda

Unul dintre cele mai bune uleiuri pe care le poti folosi daca ai parul gras este cel de lavanda. Pe langa aroma relaxanta, uleiul de lavanda diminueaza excesul de sebum, ajutand in reglarea glandelor sebacee de pe scalp. Este util si in prevenirea caderii parului.

Uleiul de cocos

Niciun alt ulei nu iti va oferi aceeasi stare de bine precum uleiului de cocos. Pe langa parfumul dulce, uleiul de cocos are proprietati emoliente, ceea ce inseamna ca asigura hidratarea fiecarui fir de par in parte, redand stralucirea si aspectul sanatos.


In plus, este ideal si in cazul in care parul ti se incalceste foarte tare, deoarece, folosit periodic, uleiul de cocos ajuta in tratarea acestei probleme. Este, de asemenea, bogat in vitamina E, adica una dintre cele mai importante elemente in sanatatea parului. Acidul lauric si cel capric prezenti in componenta uleiului de cocos actioneaza ca agenti antibacterieni, fiind esentiali in lupta impotriva caderii parului. Datorita acizilor grasi din componenta sa, uleiul de cocos penetreaza in profunzime pielea capului si previne descuamarea scalpului, reducand matreata.


Uleiul de jojoba este o alegere ideala in cazul in care ai nevoie de un tratament „vindecator", deoarece structura moleculara a acestuia este foarte asemanatoare cu cea a sebumului produs de scalp. Din acelasi motiv uleiul de jojoba este si potrivit pentru orice tip de par. Parul foarte degradat, fragil, care se rupe usor si are varfuri despicate raspunde remarcabil la tratamentele cu ulei de jojoba. Un alt avantaj este ca uleiul de jojoba poate fi pastrat chiar si ani de zile in conditii simple de depozitare fara sa rancezeasca.

3 comentarii:

  1. nu stiu cum miroase dar mai facut curioasa rau acum .

    RăspundețiȘtergere
  2. cel de avocado se gaseste si in cantitati mai mari , este foarteeee bun in salate si folositor organismului , am luat de la Fares parca ! incercati...

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita!Astept parerile voastre despre postarile mele!!